Kinderalimentatie
Als gescheiden ouders hebt u en uw ex-partner een verplichting om naar draagkracht bij de te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van uw minderjarige kinderen. Die verplichting geldt ook ten aanzien van jongmeerderjarigen tot 21 jaar, zolang zij bv. wegens studie niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.
Een belangrijk uitgangspunt bij de vaststelling van de hoogte van de kinderalimentatie is dat de leefsituatie van kinderen er na scheiding zo min mogelijk op achteruit mag gaan.
Hoogte van de kinderalimentatie
U bent bij de vaststelling van de hoogte van de kinderalimentatie beperkt in uw vrijheid. Zo zal de rechter voordat hij instemt met een scheidingsverzoek het overeengekomen bedrag toetsen aan bepaalde tabellen. Die tabellen houden o.a. rekening met het gezinsinkomen vóór de scheiding en het aantal kinderen. Daarmee wordt feitelijk de behoefte van de kinderen vastgesteld. Of u dit bedrag ook werkelijk moet betalen is afhankelijk van de vastgestelde zgn. draagkracht. U hoeft niet meer bij te dragen dan 70% van de berekende draagkracht.
Wanneer u geen ouderlijk gezag heeft
De verplichting om kinderalimentatie te betalen geldt zowel voor kinderen waarover u het ouderlijk gezag heeft, als voor kinderen waarbij uw ex-partner als enige met het ouderlijk gezag belast is. Wanneer u opnieuw gehuwd bent of een nieuw geregistreerd partnerschap bent aangegaan geldt de alimentatieplicht ook ten aanzien van de minderjarige- en jongmeerderjarige kinderen van uw nieuwe partner.
Rekenwerk in eigen huis
Als alimentatiebemiddelaar maak ik alle noodzakelijke berekeningen in eigen huis. Voor u betekent dit dat ik tijdens de onderhandelingen over de vaststelling van het alimentatiebedrag direct uw ideeën kan doorrekenen waardoor u meteen weet waar we over praten. Dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger.